alive_mini

 

Helmikuussa, kuusikymmentäviisi vuotta sitten, eräs äiti Helsingissä pakenee kolmivuotiaiden kaksostensa kanssa kerrostalon pommisuojaan kun kaupungin yli vyöryy kolmen pommituksen aikana 2000 pommikonetta ja 2500 kiloa pommeja pudotetaan Helsinkiin sekä sen laitamille. Seuraavana vuonna Dserden hävitetään likipitäen maan tasalle, samalla pommimäärällä. Ihmisuhrien määrää ei vieläkään tiedetä, mutta joidenkin lähteiden mukaan kaksisataatuhatta ihmistä kuolee. Helsinki jää vain pystyyn kolmen hyökkäyksen jälkeen eikä kuolleitakaan ole kuin parisataa.

Kun pommitukset lakkaavat ja pommisuojasta pääsee taas kadulle, lähtee kahden kolmivuotiaan äiti katsomaan onko koti tallella. Kodista ei ole paljonkaan jäljellä, kerrostalo on kärsinyt pahoin. Hän pääsee kuitenkin keräämään joitain tavaroita ja ottaa mukaansa myös rahapuun. Viherkasvin, joka elää kanssani ja jonka sain pari vuotta sitten toiselta sota-ajan kaksosista. Ihmisen ja kasvin yhteyttä ei täysin tunneta, mutta sillä on nykytiedon mukaan, vahvistavia ja voimallisia seurauksia ihmisen olemassaololle.

Toivottavasti myös heille, joiden päälle tänään putoavat pommit, ajattelin heitä lummelammikon reunalla.

Lummelammessa kupli, hiljainen siritys ja isot vihreät lehdet olivat kuin unta. Lumpeiden lehdet ovat keskikokoisen ihmisen kokoisia, että pienikokoisempi olisi voinut jo reilusti purjehtia niiden päällä. Keinotekoisesti tuotettu luonnonvalo ja trooppiset olosuhteet saavat kävijän kuin kävijän kokemaan ihmeitä.
Neljän euron trooppinen matka tammikuussa on mahdollista, ja hyvässä seurassa se on vielä tuplasti hauskempaa. Ainakin seuraavissa kaupungeissa on kasvitieteellinen puutarha: helsinki, joensuu, jyväskylä, kuopio, pietarsaari, oulu, rauma, savonlinna ja turku.

 Niissä paikoissa voi tavata uusia ja varsin verrattomia, ainutkertaisia ystäviä.

 

tropis_mini3