Valonmäärä on selvästi lisääntynyt, koska yhä useammin aamukahvia juodessaan saa näkökenttäänsä sinisen taivaan, jossa pilvet maleksivat kuin toistensa seurassa viihtyvät murrosikäiset pyhäpäivänä, joinakin toisina aamuina pilvet taas viilettävät pitkin taivaankaarta kuin olisivat matkalla jonnekin.

 

Mikä muu vuodenaika voisi olla parempi rakkauskertomusten lukemiselle kuin kevät? Hiljattain luin kaksi viihdekirjaa, joissa kummassakin kerrotaan rakkaudesta, ystävyydestä sekä erotiikasta. Kummatkin teokset ovat pseudonyymin kirjailijan kirjoittamia, joten lukukokemukseenkaan ei tunge kirjailijan henkilöllisyys tai muu tunnettuvuuteen liittyvä tekijä tahi joskus lukijaakin häiritsevä ja lukemiseen vaikuttava julkisen keskustelun tauluihin nakutettu totuuspuhe.

Toisen kirjoista ostin 1990-luvun alkupuolella, joten se oli uudelleen luennassa ja toisen ihan vasta äskettäin. Kumpaakin yhdistää naisnäkökulma ja naisen rooli, joka näissä kertomuksissa ei ole vain rakkauden kohteena olemista ja siinä uhriutumista vaan aktiivista toimijuutta sekä oman elämänsä haltuunottoa, joutuipa sitten tekemään poikkeaviakin tai normien vastaisia valintoja tai tekoja. Toisessa teoksessa naishalun kohteena ovat miehet ja toisessa naiset, mutta vahva rakastamisen halu on kummassakin kyseessä.

Toinen kirjoista on pienen 1990-luvulla toimineen kustantamon Meikänainen Oy:n julkaisema kevyen romanttinen ja eroottinen seikkailutarina. Pseudonyymi Elisa Aarteen kirjoittama Valérie – seikkailu Parisissa kertoo päähenkilön lomamatkasta Pariisin, jossa hänen tarkoituksenaan on vain lomailla ja ottaa etäisyyttä elämäänsä sekä entiseen rakkaussuhteeseen. Käy kuitenkin toisin kuin päähenkilö on suunnitellut, hän nimittäin tapaa sattumalta Valérie´n ja muitakin pariisittaria, joiden kanssa vietetty aika antaa uusia perspektiivejä, ihmissuhteita sekä oivalluksia eletystä. Kertojana on päähenkilö, jonka nimeä ei mainita koko tarinan aikana, seikka joka ei ole kovin tyypillistä, mutta ihan toimivaa. Kirjan tai tarinan perusviesti voisi olla ja onkin: lyhytkin onni voi olla merkittävää ja lyhyetkin ihastukset voivat tulla tarpeeseen eikä kaiken tarvitse aina johtaa pitkään parisuhteeseen tai elämänikäiseen kumppanuuteen.

Toinen lukemani teos on virtuaalihahmon Susu Petalin novellikokoelma Toinen painos, johon kirjailija on koonnut aiemmin Reginassa julkaisemiaan novelleja 1990-luvun puolivälistä. Liikun nyt sellaisella suomalaisella kirjallisuuden alueella, joka on melkolailla vieras eikä lainkaan sen takia, että pitäisin sitä jotenkin arvottomana tai täysin mitättömänä vaan siksi ettei esimerkiksi Reginan lukemistot ole vain koskaan houkutelleet tai koukuttaneet minua. Mutta uusien alueiden valtaus ei ole ollenkaan hullumpi juttu. Tätä kirjallisuudenlajia kutsutaan viihdekirjallisuudeksi ja aivan oikeutetusti on myös kysytty: eikö kaikenlaisen kirjallisuuden äärellä yleensä viihdytä ja onko aivan välttämätöntä rakentaa näitä karsinoita?

SusuPetalin novellit ovat rakenteellisesti taitavia ja yllättäviä. Kirjailija taitaa tarinan kerronnan lainalaisuudet ja juonirakenteet, lukijaa koukutetaan hyvin eteenpäin. Jokainen seitsemästä novellista kertoo erilaisen rakkaustarinan tai kuten takakannesta voi lukea: rakkaudettomuudestakin. Ammattilaisen otteella tehdyt dialogit ilahduttavat. Joissakin tarinoissa kirjailijan olisi kannattanut laittaa minäkertojan tilalle vaikka kaikkitietävä kertoja, ainakin sitä kannattaisi kokeilla myöhemmin, tekijä hallitsee sen kyllä. Eniten pidin ensimmäisestä ja viimeisestä novellista, joissa lukijalle kerrotaan aika erityinen, viehättävälläkin tavalla vähän outo rakkaus kuten novellissa Enkeli nimeltä Lipponen. Näistä oudoista rakkauksista voi lukea myös Kirsti Ellillän kirjoittamana.

Ei lainkaan hullumpi juttu lukea välillä marginaalikirjallisuutta, elämä saattaa kevetä monta kiloa.

 

SusuPetalin teoksen voi tilata täältä.
Lisäsin Juri Nummelinin kirja-arvion tähän, kun vasta huomasin sen löytyvän Hömpän helmistä, viihdekirjallisuuskeskustelua löydät enemmänkin sieltä. Kirja-arvio löytyy täältä.
Elisa Aarteen kirja näytti olevan loppuunmyyty.

 

 portaat