Tuiman kanssa sovittiin, että soitellaan irlantilaisperäistä musiikkia. Tuon pienen vihreän saaren asukkailla on nimittäin iirinkielensä lisäksi aivan omintakeinen kansanmusiikkinsa kuin myös laulutyylinsä. Tuolla saarella on saanut alkunsa moni myös maailmanmainetta niittänyt muusikko, sekä muitakin taiteentekijöitä.

Eräs heistä on Mary Coughlan, jonka musiikilliset juuret ovat enemmän bluesissa sekä jazzissa ja hän poikkeaakin perinteestä sekä kansanmusiikista ammentavista muusikoista ja bändeistä, mutta kuljettaa kuulijana minua kovin ravistelevalla tavalla.

Hänen ehdoton juttunsa on hänen äänensä sekä tulkinnan väkevyys, joka tekee jopa hänen cover-tulkinnoistaan sellaisia, että ne välittävät voimansa kuulijaan. Esimerkiksi tämä: It ain’t nobodys business.

 

Coughlan on kotoisin Länsi-Irlannista ja on elänyt raskaan päihteiden sekä mielisairaala jaksojen täyttämän nuoruusajan sekä esiintyi pitkään pubilaulujana. Ostin hänen esikoislevynsä (Tired and Emotional) 1980-luvun puolivälissä ja olen kerran päässyt kuulemaan häntä livenä. 1990-luvulla Coughlan eli jälleen jakson päihdeongelmiensa kanssa, mutta sai lopulta taas kiinni musiikin tekemisestä. Coughlan on tehnyt Billie Holiday albumin, jonka tulkinnat ovat kertakaikkisen upeita. On ihmisiä, jotka vain kirkastuvat vaikeuksien ja vastoinkäymisten keskellä. On, heitä on.

Valitsin hänen uusimmalta kokoelmaltaan THE HOUSE OF ILL REPUTE kappaleen: Whore of Babylon. Tämä mytologiahan löytyy raamatusta ja siis kristillisestä perinteestä. Mikäli kyseinen myytti kiinnostaa niin siitä löytyy lisätietoa esim. täältä. Samaisesta Ilmestyskirjasta väittää prof. Hannes Sihvo Aleksis Kivenkin saaneen vaikutteita seitsemään veljekseensä.

Nojaa, eiköhän jokainen kristilliseen kulttuuriympäristön kasvattama, on sitten minkämoinen kristitty tahansa, saa kohdata ja käsitellä jopa näitä ”ilmestyskirja” asioitakin.

Valitsin tämän kappaleen, koska Gouglan esittää tarinoita ja kertomuksia tavalla, jotka joko asettuvat kysymyksineen kuulijaan tahi sitten ei. Minun kuulija-tarinakertoja-kertomustajuntaani tarinat asettuvat kyllä.