harrimanner_suistunutenkeli mini

Tänään YLE ykkösellä on keskustelu kirjasta, jonka ostin kolmellakymmennellä markalla joskus kahdeksankymmentäluvun loppupuolella silloisesta kantadivaristani. Olen lukenut sen ainakin kolme kertaa. Se on merkillisellä tavalla vaikuttava romaani rakkaudesta ja taiteen olemuksesta. Kirja on Per Olov Enquistin teos Suistunut enkeli (suom. Liisa Ryömä, Tammi 1986). Ostin kirjan muistaakseni kansikuvan perusteella, joskus nimittäin olen ottanut ja otan luettavaksi kirjan puhuttelevan kansikuvan perusteella. Kannen on tehnyt Harri Manner.

Kirjassa on limittäin kolme kertomusta: avioparista samassa ruumiissa, siis miehestä, jonka päästä kohoaa naisen pää, vanhemmista joiden lapsi murhataan, ja siitä mitä onnettomuus heissä herättää sekä Brechtin vaimosta, joka vasta miehen kuoltua kokee saaneensa tämän omakseen. Neljäs kertomus on tavallaan kertoja-kirjailija, joka kertoo miten nämä kolme kertomusta, tapahtumaa ja juuri nämä ihmiset liittyvät hänen elämäänsä. Hullua, mutta kun nyt luin kirjan, luin sen ihan uudella lailla enkä vain siksi, että olen toinen vaan siksi, että tällä kirjalla on minulle aivan erityiset merkityksensä. ”En tule koskaan valmiiksi tämän kirjan kanssa”, sanoo Märta Tikkanen Ylen sivuilla. Kokemukseni eivät tietenkään ole samoja kuin illan keskustelijoilla Märta Tikkasella, Eva Dahlgrenilla ja Jörn Donnerilla, mutta minua kiinnostaa tavattomasti, mitä he ajattelevat tästä kirjasta, ja ehkä heidän lukukokemuksensa ristivalottavat omaanikin. Tuntuu sitäpaitsi aika käsittämättömältä, että juuri nämä kolme ihmistä keskustelevat keskenään, tästä kirjasta.

Keskustelu kuuluu sarjaan Kymmenen kirjaa rakkaudesta, joka tulee torstaisin klo 21.05 ja uusinnat perjantaina 14.30 sekä sunnuntaina klo 14.