streng2Pekka Valter Mattias Streng syntyi Sysmässä 26.4.1948 mutta perhe muutti Myrskylään Pekan ollessa lapsi. Hän kuoli 26-vuotiaana Helsingissä 11.4.1975. Streng julkaisi elinaikanaan kaksi albumia ”Magneettimiehen kuolema” (1970) ja ”Kesämaa” (1972). Kumpikin levyistä on tullut kuunneltua moneen ja moneen ja moneen kertaan.

Magneettimiehen kuolema -albumilla Strengin taustabändinä soittaa Tasavallan Presidentti -yhtye. Kesämaa  -albumissa on voimakkaammin esillä Strengin satumaailma ja runous. Tänä vuonna (2009) julkaistiin  Strengin demonauhoitteiden pohjalta koottu ”Unen maa”-albumi johon Jukka Hakoköngäs & Olympia-orkesteri on sovittanut Strengin kappaleita.

Unen maa –levy on erikoinen ja ihmeellinen. Se on tehty Strengin jäämistöön jääneistä kotinauhoituksista ja onneksi esityksiin/kappaleisiin on jätetty vanhojen demonauhojen tuntu, koska se tekee kuulemiskokemuksesta aika ainutlaatuisen. Hankin levyn kevätkesästä ja olen kuunnellut sitä paljon. Se on kertakaikkisen hienosti tehty, iso kiitos tekijöille. Streng sai vaikutteita teksteihinsä eri uskonnoista, saduista, eepoksista ja kirjallisuudesta. Sanoituksiin ovat päässeet keijut, menninkäiset, taiat, noidat, eläimet sekä mm. Edgar Alan Poen kirjallisuus (Unen maa; Itsemurhatalon luona).

Perjantaina sai ensi-iltansa Strengin elämästä kertova elokuva: Magneettimies. Käsikirjoitus ja ohjaus: Arto Halonen. Elokuvan traileri löytyy TÄSTÄ.

Tähän on helppo yhtyä, tähän mitä elokuvasta kerrotaan: 

”Kaikki ihmiset jättävät maailmaan jäljen, usein merkityksellisemmän kuin uskommekaan. Joidenkin ”jälki” ulottuu pitkälle ja syvälle, jopa asioita muuttaen ja kehittäen. Elokuva on kertomus Pekka Strengin poikkeuksellisesta vaikutuksesta, mutta samalla myös meistä kaikista ja meidän jättämistämme jäljistä.”

Ja tässä kaksi hänen biisiään, olkaapas hyvät:    OLEN ERILAINEN    ja   KATSELE YÖSSÄ

**************************

Muut tämän pyhän sunnuntaiklassikot löydät TÄÄLTÄ

 Ja vielä piti sanoa että Kansan Uutisten tämän viikon Viikolehdessä oli Kari Hirvasnoron pitkä juttu Pekka Strengistä, ja toivoisin kovasti että se tulisi näkyviin myös verkkosivulla. Tulee kai sinne aikoinaan. Mutta on se  hienoa sanomalehdestä tämmöistä lukea. On se. On.