Avainsanat

Uusi vuosikymmen on hyvä aloittaa runoilla !  Esittelen Ari Kokkosen runoteoksen jonka sain joulunpyhien jälkeen. Se on omakustanne ja julkaistu BoD:n kautta.

Ari Kokkosen runot ovat kiteytyneitä aforistisia siruja ja mietelmiä joista osa on julkaistu aiemmin hänen blogissaan. Kiteyttämisen kyky ja samalla avarat lauseet ovat runoutta. Arilla ne ovat toteavan kysyviäkin kuten runossa Kartta: Kuka haluaisi harhailla / kartta kädessään? Hän käyttää myös taitavasti vastakohtia: Kirkkaus on aina sokeuttavaa, silmät eivät kestä pimeyttäkään. Kaikki runot eivät mielestäni olisi kaivanneet otsikkoa, etenkään silloin kun runo itse kertoo sen mistä on kyse. Kun on kyse surusta, runolle ei tarvitse antaa nimeä Suru, se välittyy kyllä, itse tekstistä.

Hauskimpia ovat kokoelman loppupuolella olevat sanojen merkityksillä leikkivät lorumaiset runot. Kuten tämä:

Matti ja muut

Kun Matti on kukkarossa,
Visaa ja Ottoa ei paljon naurata.

Mieleni tekevi Lainan luokse,
Emmin, eikä Kaino päästänyt.

Tyyni lohdutti minua antaen Lahjan,
pian Ilona ryntäsi ovesta, Helli ja Halasi.

Oiva oli iltani, Lempi tuli yöllä,
Aamu herätteli Varmasti,
Säteen katsoessa ikkunasta.

Puhun mielelläni omakustanteiden ja kaikenlaisten pienjulkaisujen puolesta. Niitä on tehty aina ja tehdään vastakin, pienkustantamot ovat julkaisseet klassikohyllyynkin myöhemmin nostettuja kirjoja. Runoutta tarvitaan aina, ja kaikenlaista runoutta. Sekin elää lukijoissaan kuten muukin kirjallisuus, sitä kannattaa lukea paljon.  Ari Kokkosen Runoja voit tilata TÄÄLTÄ. (tosin marmatan kamalasti: postituskulut ovat sikamaiset !)