Neljäs työttömyyspäivä menossa ja 496 ansioturvapäivää jäljellä.

Päivärahapäätöstä ei ole vielä eikä siis rahaakaan tule, ei pitkään aikaan, koska minut on jäädytetty. Sopivasti, on tuota lunta ja jäätä muutenkin runsaasti tarjolla. Jäädytyskirje tulee parin viikon sisällä, ja siinä minun on ilmoitettava ne asiat joita virkailija ei voinut vastaanottaa kun tapasimme. Eikä voinut antaa sitä kaavaketta joka nyt tulee postitse, ja joka minun on postitettava tai vietävä työ- ja elinkeinotoimistoon (mikä harhauttava nimi!). Siinä välissä on käytävä kertomassa mitä aion tehdä ja miten aion työllistää itseni.

Mitä aiotte tehdä sijoittuaksenne työmarkkinoille seuraavan puolen vuoden aikana?  Totta Mooses ! Mitähän voisin tosiaankin tehdä sijoittuakseni näillä markkinoilla ? Mitähän voin tehdä ellei sopivia töitä ole, ellei yksinkertaisesti saa töitä? Ellei kysyntä ja tarjonta kohtaa. Menen kampaajalle, ihan ensi töikseni. Sitten setvin opiskeluasioita, kun nyt saa työtön sentään opiskella.

On odotettava jäiden sulamista: työvoimapoliittista lausuntoa. Lausunnon tekevä lautakunta kokoontuu kaksi kertaa kuukaudessa, ja jos lomake joka tulee joku päivä postissa, ja jonka siis kiikutan heille täytettyäni ja allekirjoitettuani sen, saapuu viranomaisen pöydälle kun kokous juuri on pidetty, saan odottaa siihen seuraavaan kokoukseen asti. En tiedä milloin kokoukset pidetään. Ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan hakeminen voi alkaa aikaisintaan kahden viikon päästä työttömyyden alkamisesta, mutta asiaa ei oteta käsiteltäväksi ennen kuin työvoimapoliittinen lausunto on saapunut työeläkekassaan, jonka päätöstä taas voi joutua odottamaan pitkäänkin, ruuhkan takia. Ja jos joku pyydetty liite ei ole oikea tai tarvitaankin joku muu liite tai lisäselvitys, niin se viivästyttää päätöksentekoa. Nyt liitteitä on kopioitu jo aika nippu, ja neuvokas ystäväni sanoi että ota kopiot itsellesi kaikesta mitä sinne toimitat.

Odotellessani luen Leo Tolstoin Anna Kareninaa, tuleepa tämäkin klassikkoteos lopulta luettua. Sivuja on opuksessani tarkalleen 999 ja olen vasta sivulla 152. Olen hyvin vähän lukenut Tolstoita, mutta teoksessa on imua. Aivan toisenlaista vetoa kuin siitä tehdyssä teatterisovituksessa jonka juuri kävin katsomassa. Suurteoksen ensimmäinen lause on painava: ” Kaikki onnelliset perheet ovat toistensa kaltaisia, jokainen onneton perhe on onneton omalla tavallaan”.

Ei ihme, että Dostojevskikin piti tätä romaania yhtenä maailmankirjallisuuden mestariteoksena. Henkilökuvaus on millin tarkkaa, pienen pieniäkin piirteitä kuvataan huolellisesti. Nautin siitä, että henkilökuvaus on näin huolellista, että yhdestä ja samasta ihmisestä muodostuu moninainen kuva. Edessä on vielä monia ihmissuhdesotkuja, lemmenpaloa sekä intohimodraamaa.

Olen optimisti ja veikkaan, että  työvoimapoliittinen  lausunto tulee maaliskuun lopulla, silloin kun lumet sulavat ja jos oikein hyvin sujuu, päivärahapäätös tulee vappuun mennessä. Silloin on jo täysi kevät ja varmaan vähän lämmintäkin. Päiväraha alkaisi siis juosta toukokuussa tai ehkä vasta kesäkuussa. Parasta on varautua jälkimmäiseen, ja tehdä muita asioita ettei kevättä odotellessa juutu ja kohmetu hankien keskelle. Kolme neljäsosaa korvauksesta tulee menemään asumiskuluihin ja yksi neljännes ravintoon. Muita menoja ei saisi olla, vaikka niitä kyllä on. Muita tulojakaan ei saisi olla, vaikka niitä kyllä on. Vaietaan tasapuolisuuden nimissä kummastakin.

Ihmettelen kuinka kukaan voi väittää tosissaan, että työttömyyskorvauksilla elävä vain ”rahastaa” tai ”elelee muiden kustannuksella”. Eivät tiedä yhtään mistä puhuvat.

Mielikuvitus on koetuksella, ja sitä totisesti tarvitaan. Onneksi on hyvinvarustettuja kirjastoja.