Avainsanat

Jotkut heistä ovat palatessaan kuin lapsia jotka ovat olleet yökylässä ja ovat pakahtua halusta kertoa mitä kaikkea ovat nähneet ja kokeneet. Kotiinpaluun riemu on molemminpuolinen.Joskus ne palaavat kotiintuloaikansa unohtaneena vaatteet likaisina eivätkä hiiskahda sanan sanaa siitä missä ovat olleet. Haisevat pahalle ja kysyvät kuin teinipoika jääkaapin oven edessä: Onks mitään syötävää?

Toisinaan kirjat  tuodaan kirjastoon sivut revittyinä ja kyljet mustelmilla. Sanoja voi myös syödä. Kirjasta on on kadonnut sivuja  tai kannessa näkyy hampaiden jäljet. Silloin kirjoja silitetään ja niille puhutaan rauhoittavasti. Repeytyneet kyljet korjataan kuin murskaantuneet linnun luut. Pian tarinoiden lintu virkoaa ja lentää jälleen.

Uudet tulokkaat saavat vahvan suojakelmun päällensä. Vasta sitten ne päästetään maailmaan. Uutukaiset ovat usein vähän ujoja ja arkoja, joten niitä on tuupittava ja rohkaistava: ”Menet nyt, koska muuten et voi koskaan tietää kuka sinua rakastaa ja ketä sinä rakastat, etkä tule tietämään yhtään mitään siitä mitä tuo kahdenkeskisyys synnyttää.” Kirja riuhtaisee itsensä irti ja hylkää jopa tekijänsä. Kirjailijoista osa ei millään haluaisi päästää kirjaa omille teilleen, elämään omaa elämäänsä.

Kirjojen talossa, kirjastossa, kirja pääsee kirjallisuuden kiertolaiseksi. Jokaisesta pidetään hyvää huolta. Kirja tietää, että on olemassa paikka jossa se saa huolenpitoa ja huomiota, myös silloin kun sitä kohdellaan kaltoin tai kirjailija on jo aika päivää sitten kuollut tai vain unohtanut teoksensa olemassaolon.

Elämäänsä kaikkein tyytyväisin on Kirja joka tuntee ja tietää olevansa haluttua ja kaivattua seuraa. Sen ei tarvitse seurustella lukijansa kanssa vain velvollisuudesta tai pelkästä pakosta. Kirja on elossa vain kiertäessään, saadessaan lukijan.

***Asiasta tai sen vierestä:

Suomalaisen sivistyksellinen pääoma ei ole yksityisomaisuutta, siten kuin on muu yksityinen omaisuus. Useimpien kansalaisten sivistys on kirjastokortilla ja ilmaisella perusopetuksella sekä valtion tukemilla opinnoilla hankittua pääomaa.  Maksuton, kaikille avoin ja monikulttuurinen kirjasto on Euroopassa kuin myös yleismaailmallisesti hyvin harvinaista. Suomi on koko maapallon mittakaavassa aivan erityinen maa, ja tässä asiassa myönteisemmin kuin muissa maailmanennätyksissään (väkivalta, itsemurhat, mielenterveydelliset ongelmat, alkoholinkulutus).

Kirjastotoiminta on lakiin perustuvaa toimintaa, joka sallii kirjastolle sen, että se voi  levittää edelleen kerran hankkimiaan teoskappaleita maksutta asiakkailleen. Teoskappaleista muodostetaan kokoelmia, joita on mahdollista säilyttää ja lainata edelleen rajoittamattoman kauan. Kokoelma ja sen muodostaminen on kirjastoa määrittelevä tekijä ja lainmukaista toimintaa.