Avainsanat

teltta_1En pelkää liioitellusti tuntematonta, siksi myös ihme on kävellyt kohti, monta kertaa. Tänään menin tuttuun taidemuseoon, enkä olisi halunnut lähteä sieltä lainkaan pois. Taidemuseossa (WAM, Turku) on helmikuun loppuun asti Outi Heiskasen töiden näyttely.

Aloitan tämän uuden uutukaisen vuoden siellä. Kierrän näyttelyn kolmeen kertaan, ja tullessani ulos tuntuu pitkään siltä kuin koko kaupunki olisi toinen, tai toisenlainen. Tajunnantila muuttui.

Mikään ei ole oikeastaan suhteellista, kaikki palaa aina merkityksellisiin yhteyksiinsä. Elämä on hyvin todellista, joka hetki. Elämästä ei ole ulospääsyä. Todellisuus vain muuttaa muotoaan, joka hetki. Jokaisella on mukanaan matkaseuraa, kokonainen seurue.teltta_2

Taide + Ihminen = My, Merkillinen yhdiste. Heiskasen taiteesta sanotaan, että se on dialogista. Sitä se on. Hänen teoksensa kommunikoivat katsojan kanssa omalla, aivan erityisellä tavallaan. Sattumanvaraisesti, ehkä myös arvaamattomasti. Teoksissa elävät hahmot, olennot, otukset, oliot, ihmiset, koirat ja hevoset ja muut eläimet, kommunikoivat samanaikaisesti katsojan sekä toinen toistensa kanssa. Ne kutsuvat katsojan luokseen. Siihen maailmaan jossa ne ovat.

Heiskasen kuvien katsominen, niiden kanssa yhteyteen pääseminen on leikinkaltainen mielentila. Vähän samankaltainen kokemus kuin lapsena kun leikki jonkun kaverin kanssa. Yhdessä elämisen kokemuksesta tulee väkevä. Ripustus on onnistunut,  erinomainen.

teltta_3Kuolemastakin saa jokainen muovata oman näkemyksensä, näkynsä, koska kukaan ei voi olla väärässä tai oikeammassa kuin toinen, sillä yksikään elävien kirjoissa oleva ei ole kuollut.

Näyttelystä kotiin palattua lueskelin muutama vuosi sitten julkaistua kirjaa Outi Heiskasesta. Siinä on hänen haastattelunsa.

” En kovin pitkälle arvosta yksilöä. Yksilöt ovat seurausta elämän luonnollisesta kulusta. Luonnossa tuulee, meissä ihmisissä kaikki järjestyy automaattisesti. Sekin, että osa ihmisistä on moralisteja, on seurausta jostakin. Toiset meistä tekevät valintoja. Sekin on seurausta siitä, että heillä on tähän edellytykset. En ole puristi, en usko mihinkään tunnistettavissa olevaan järjestelmään. Todellisuus on yhdistelmä erilaisia mahdollisuuksia.”

Outi Heiskanen (s. 39 Sara Hildenin taidejulkaisuja nro 74, Minerva 2005)

Heis_14