Avainsanat

Vanhemmuus ei ole ensisijaisesti biologista. Se on kykyä huolehtia ja kantaa vastuuta itsestään ja lähimmäisistään. Vanhemmuus on osa universaalia ihmisyyttä. Vanhemmuuteen kykenevät myös aikuiset, joilla ei ole omia biologisia lapsia. On silkkaa typeryttä puhua avioliitosta ja perheestä vain biologian kautta.

sukatIhminen on ennen kaikkea kulttuuriolento, kulttuuri ja sivistys erottaa meidät eläin- ja kasvimaailmasta. Perinteistä perhekäsitystä ravistelee, ja ihan hyvällä tavalla, tasa-arvoinen avioliittolakialoite. Ydinperheideaali on harha, joka harvoin toteutuu. Tove Jansson, joka paitsi kirjoitti avarammasta ja hyväksyvästä (perhe)yhteydestä ihmisten välillä, myös toteutti sitä elämässään. Aikana jolloin jopa hänen oma parisuhteensa oli rikoslain alainen.

Rohkea elämä syntyy vain elämällä rohkeasti.

villaEn olisi uskonut 1990-luvulla, eikä kovin moni ystävistäni, että avioliittoasiasta kasvaisi lopulta näin iso kansanliike. Silloin Outi Ojala teki ensimmäisen aloitteen eduskunnassa samaa sukupuolta olevien parisuhdelaista. Muutos asenteissa ja ilmapiirissä on ollut todella merkittävä. Työ ihmisoikeuksien parissa ei pääty tähän.

Vuonna 1993 lakialoitteen rekisteröidystä parisuhteesta jätti Outi Ojala. Sen allekirjoitti 10 muuta kansanedustajaa: Heidi Hautala, Marjatta Stenius-Kaukonen, Jörn Donner, Tarja Halonen, Claes Andersson, Esko Helle, Tuija Maaret Pykäläinen, Virpa Puisto, Ulla Anttila ja Erkki Tuomioja. Rekisteröity parisuhdelaki hyväksyttiin viimein eduskunnassa marraskuussa 2001 ja tuli voimaan maaliskuussa 2002.

loveaNyt vähintään puolet kansanedustajista kannattaa tasa-arvoista avioliittolakiehdotusta, kansalaisaloitetta jonka tarkoitus on yhdistää kaksi erottelevaa ja erillistä avioliittolakia. Ei kannata ihmetellä, mutta pidän sitä ihmeenä. Mahdottoman muuttumisena mahdolliseksi.

Hyvä ystäväni vertasi ihmisoikeustyötä jalkapalloon. Maalin tekevät lähimpänä maalivahtia olevat, kun pallo on lopulta saatu vastustajan maalialueelle. He vievät sen lopulta maaliin. Keskialueen läpi murtautuneiden tehtävä on raskain ja kaikkein uuvuttavin eikä heitä useinkaan juhlita maalintekijöinä. Koko joukkue on voittaja.

Hyvä kansanedustaja, älä epäröi. Tee maalipotku! Ole maalintekijä!
lamppuTätä(-kin) aihetta käsitellään todella hyvin kahdessa kuuntelemisenarvoisessa radio-ohjelmassa.

Ylen Lukupiiri kestää kolme tuntia. kuuntelin sen jo toistamiseen. Proustilainen elämänasenne on tajunnan kirkastamista. Se on lamppu pimeässä.

Radio-Helsinki: Ihan homona/Silvia Modig.

Yle/Lukupiiri: Marcel Proust: Kadonnutta aikaa etsimässä.